Visa mig ditt hem

”Visa mig ditt hem och jag ska tala om vem du är” läste jag någonstans för inte så länge sedan. Jag minns inte vart, men jag tror att det kan ha varit i en tidning för det jag minns tydligast var att jag tittade upp och såg mig omkring. Tala om vem jag är? Genom att se mitt hem? Ja det skulle nog bli en spännande analys. 

För här är det nämligen inte ETT personlighetsdrag som fått styra. Nej, nej. Här är det flera. Det är den excentriska, den svala, den glada, den franska svåra, bohemen, småbarnsmamman, den kompromissande frun, den icke kompromissande frun, den trendängsliga, rebellen och så ungefär hundra till. 

För hemma hos oss, mina vänner, är det disco. Och då snackar vi inte cool John Travolta i Pulp fiction-disco utan mer DiLeva på rave-disco. För vårt hem är inte en enhetlig stillsam historia. Vi lever inte i symbios med någonting alls, knappt varandra. Istället lever vi någon sorts röra av potentiella idéer, halvklara visioner och samtidigt med en mycket ordnad besticklåda och barnkläder fint upphängda på galgar.

Så vem är jag, om vi nu ska utgå från mitt hem? Sinnesförvirrad? Ombytlig? Rörig? Eller kanske kreativ? Det är ju ganska mycket som kan komma igenom under den senare flaggan. 

Jag vet faktiskt inte. Jag vet inte ens om man verkligen kan se vem en människa är genom att titta på vart dem bor. Möjligtvis kan man ana, för ett hem kan ju skvallra litegrann om den som bor där, men det är inte bara en gång som min egen analys varit helt fel i ett sådant läge. 

För ett hem, tänker jag, är bra mycket mer komplex än endast det man ser. I ett hem finnas längtan, minnen, känslor och funderingar. Här finnas drömmar, jag-har-inte-tid och en-gång-i-mitt-liv. Rester av den man varit, bitar av den man är och fragment av den man önskar bli.

Men visst önskar jag ibland att jag skulle vara sådär stilren, klassisk och tidlös. Med ett hem som talar om att här bor det minsann någon med god smak, någon som ligger tre steg före alla trender och minsann står över allt det ängsliga. Som har “fingertoppskänsla”.

Men det har jag inte. Och det får vara okej, det med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *